Trends in de media over de Overnamemarkt - MKBase

 

Trends in de media over de Overnamemarkt

In de Overnamemarkt zie je niet alleen trends qua bedrijven die gewild of juist niet gewild zijn. Ook wat er in de media geschreven wordt over bedrijfsovernames in het MKB blijkt trend-gevoelig. 
 
MKBase is ooit opgericht omdat overal in de media te lezen was dat de komende 5 jaar 100.000 bedrijven in het MKB van eigenaar zou gaan wisselen. Dit was in 2001. We wachten rustig af of deze boost ooit echt komt, of dat het een geleidelijk proces blijft zoals het de afgelopen 23 jaar is geweest 😉. 

Martijn is al bezig met een blog met daarin een overzicht van de meest geschreven onwaarheden/onjuistheden over bedrijfsovernames in het MKB (input aanleveren kan via m.westerlaken@Mkbase.nl) -> broodje aap binnen de bedrijfsovernamemarkt 

Maar we willen wel 3 thema's eruit pakken die in 2024 heel veel besproken worden en waar wij ook duidelijk een verandering zien ten opzichte van een aantal jaar geleden. Geen broodje aap dus: 

  1. MBO 

  2. Familiebedrijf 

  1. Pre-exit 

Bij een MBO neemt het bestaande management het bedrijf over van de huidige eigenaar (management buy out). Dit gebeurt al decennia, maar krijgt de laatste tijd veel meer aandacht. Wij vermoeden dat dit komt door de financiële component dat hierbij komt kijken. Daar waar eerst de gehele overname intern geregeld werd, vaak ook met de huisbankier zie je nu dat MBO-ers extern op zoek gaan naar financiering. Veel private equity partijen zijn geïnteresseerd om deze overnames te financieren. Ook wij zijn sinds een aantal jaar actief in deze markt, voortgekomen uit zowel de vraag van investeerders die wij kregen als ook het aanbod van MBO-ers. 

 

Velen denken bij familiebedrijven al snel aan kleine ondernemingen, zoals een bakkerij die al twee generaties bestaat. Dat beeld is niet per se onwaar, maar wel onvolledig. Maar liefst 38% van de 500 grootste Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf, schrijven de onderzoekers van SEO.(bron consultancy.nl 15 juli 2024). 

De afgelopen jaren is het veel minder vanzelfsprekend geworden dat een familiebedrijf overgaat binnen de familie. Zowel MBI-ers, strategen als ook investeerders staan in de rij om een familiebedrijf over te nemen. Diverse adviseurs specialiseren zich inmiddels ook in deze doelgroep. Bij elke overname is communicatie van groots belang, maar ik zou willen zeggen dat dat bij familiebedrijven nog meer geldt. Een familiebedrijf zit echt in het DNA en in de geschiedenis van een hele familie, niet alleen van de eigenaar. Maar juist ook het feit dat het een bedrijf is met zo'n mooie geschiedenis maakt dat onze kopers graag in gesprek gaan met familiebedrijven. 

Een pre-exit is feitelijk niets anders dan vast een deel van je aandelen verkopen een x-aantal jaar voordat je overgaat tot volledige overname. Ook deze optie komt telkens meer voor in het MKB en ook hier deels door actievere deelname van veel investeringsmaatschappijen in onze markt. Voor de verkoper is het een mooie manier om vast een deel van zijn vermogen te gelde te maken, voor investeerders is het een goede mogelijkheid om via een buy-and-build strategie meer waarde aan een onderneming te kunnen toevoegen. Overigens zien wij bij een overname door een MBI-er al veel langer dat hij of zij zich geleidelijk inkoopt. Gek genoeg wordt het dan niet een pre-exit genoemd, maar een geleidelijke overname door een MBIer. 

Of het nu wel of niet officieel pre-exit heet, in alle gevallen is het belangrijk voor de ondernemer om goed te weten waarin hij of zij begint. Wat is de waarde van je aandelen op moment van de pre-exit en hoe wordt de toegevoegde waarde berekend op het moment dat de echte Overname plaatst vindt? 

 
In alle drie de gevallen hebben wij het idee dat er meer over gesproken wordt, omdat er investeringsmaatschappijen bij betrokken zijn. Veel meer dan vroeger wordt er in de Overnamemarkt samengewerkt met deze partijen. Toch zien wij in ons bestand echt nog dat alle drie de kopersgroepen (MBI, strategisch, investeringsmaatschappijen) ongeveer evenveel overnames doen. Ook matchen wij veel van onze kopers aan elkaar om zo samen de Overname te kunnen doen. Ook dat past wel bij de trends die hierboven besproken worden. 
Meer info: 

Rosalie van Rijk 

r.vanrijk@mkbase.nl 

MKBase 0205707830 

Social Facebook Linkedin
Sitemap Koop Verkoop Adviseurs MBI Over ons Internationaal Overnamekrant
Contact

Amsterdamseweg 206
1181 HL Amstelveen

020-5707830

info@mkbase.nl